Híreink

Verekedő bliccelőt rabosítottak a rendőrök

Nem éri meg bliccelni: a BKK, a BKV és a Fővárosi Közterület-Felügyelet együttműködése nyomán megszűnt az a lehetőség, hogy a szomszéd lakcímét bediktálva az elkapott bliccelők kibújjanak a jogtalan utazás következményei alól. A közterület-felügyelők száma a jövőben tovább bővül Budapesten.

Január 5-én a rendőrök egy bliccelő, botrányosan viselkedő nőt kísértek be az egyik rendőrkapitányságra. A BKK és a BKV felhívja a figyelmet arra, hogy a jogos ellenőri intézkedésre hasonlóan reagáló utasok viselkedésükkel nemcsak anyagi, de erkölcsi kárt is okoznak a közlekedési vállalatnak.

A BKV ellenőrök Budapest Főváros Közterület-felügyeletének munkatársaival végezték szokásos közös ellenőrzésüket a 173E autóbuszon csütörtök délután. Egy középkorú nő a BKV ellenőr felszólítására nem tudta bemutatni érvényes jegyét vagy bérletét, sőt durván, nyomdafestéket nem tűrően reagált a kérésre. Az ellenőr felszólította az utast a január elsejétől érvényes tarifa, azaz nyolcezer forint helyszíni bírság megfizetésére. A válasz ugyanaz a trágár kifejezés volt, mint korábban. Az ellenőr átadta az intézkedést a közterület-felügyelőnek, aki elmondta az utasnak, hogy ő igazoltatásra jogosult hivatalos személy, így kéri, szíveskedjen átadni a személyazonosságát igazoló okmányokat.

A nő erre sem volt hajlandó. Néhány érvényes jeggyel közlekedő utas – a jogkövető magatartásukat erősítve – viselkedésével az ellenőrzést végzőket támogatta, sőt egyikük rá is szólt a nőre, mondván, rendezze az utazását, vagy szálljon le. Végül a közterület-felügyelők leszállították az utast, s felszólították arra, hogy ne hagyja el a helyszínt, mivel intézkedtek vele szemben. Erre a bliccelő a megállóban az egyik felügyelőt erőteljesen meglökte, a másikat pedig háromszor megütötte. Ezt követően a két közterület-felügyelő a karjánál fogva visszatartotta a renitens személyt, és tájékoztatta arról, hogy rendőri segítséget kértek.

A kiérkező rendőrök igazoltatták a jegy nélkül utazó utast, aki a rendőröknek is ellenállt, emiatt a járőrök előállították a XV. Kerületi Rendőrkapitányságra. A nővel szemben ott hivatalos személy elleni erőszak megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást.

Míg a jegy nélkül, potyázva utazó nő magatartását a buszon közlekedő utasok elítélték, addig a megállóban a környező üzletekből kijövő emberek a jogszerűen eljáró hivatalos személyek ellen fordultak. A hasonló esetek és a bliccelők számának visszaszorítása érdekében Budapest Főváros Közterület-felügyelete arra hívja fel a figyelmet, hogy a bliccelők a fővárosi adófizetők és a jegyüket megváltó utasok pénzén buszoznak, villamosoznak vagy éppen metróznak. Viselkedésükkel nemcsak anyagi, de erkölcsi kárt is okoznak. A BKV-ellenőrök munkáját a közterület-felügyelők segítik, és mint hivatalos személyeknek, joguk van az intézkedéshez. Ha pedig szükséges, a potyázót erővel is visszatarthatják a rendőrség megérkezéséig.

Budapest Főváros Közterület-felügyelete

Kategória: Híreink | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.