Híreink

Új P+R parkolók fejlesztését kezdi meg a BKK

P+R

A BKK részletesen elemezte a budapesti P+R rendszer bővítésének lehetőségeit, az elkészült tanulmány alapján pedig javaslatot tettünk 7 helyszínen új P+R parkolók építésére. A javaslatot Dr. György István főpolgármester-helyettes előterjesztésére január 25-i ülésén tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés, elfogadása esetén 2012-ben indulhat a tervezés, majd 2013-tól a megvalósítás, kivitelezés.

A P+R (park & ride – „vezess és utazz”) közösségi közlekedési megállók mellett épített parkoló személyautók számára, ahol a tulajdonos egész napra otthagyhatja járművét, és utazását metróval, HÉV-vel vagy vonattal folytathatja. A P+R egyesíti  a személygépkocsi kényelmét és rugalmasságát a kötöttpályás járművek gazdaságos és helytakarékos üzemével. Célja, hogy az agglomerációból és a külső kerületekből ingázók autóit a belvárostól minél távolabb tartsa, ezzel enyhítve a belső területek forgalmi terhelését és parkolási feszültségét. Egyben az első lépcsőfok lehet a magánautósoknak a közösségi közlekedésre való „átszoktatása” felé is.

A vonzó P+R parkoló ismérvei:

 • A parkolónak a bevezető utakon jelentkező torlódások zónáján kívül kell esnie.
 • A közösségi közlekedési eszköz nagy befogadóképességű, megbízható és gyors kell, hogy legyen, sűrű követéssel. E feltételeknek általában a kötöttpályás járművek tesznek eleget.
 • Az utast átszállás után közvetlenül a belvárosba kell juttatni.
 • A parkoló és a hozzá kapcsolódó megállóhely kialakítása legyen színvonalas (védőtetők, jegyautomaták, őrzés, beléptetőrendszer, WC, kisebb üzletek és szolgáltatások, akadálymentes kialakítás, utastájékoztató táblák)
A leendő P+R parkolók helyszínei
A leendő P+R parkolók helyszíneiA leendő P+R parkolók helyszínei
 

A P+R parkoló ideális helyszíne így a gyorsvasúti vonalak külvárosi megállóinál van, ahol az átszállás a lehető legrövidebb autós utazást követően megvalósulhat. Sajnos sok ilyen helyszínt eladtak vagy beépítettek az elmúlt években. A BKK jelenleg 9 helyszínen üzemeltet P+R parkolót: Újpest-Városkapuban, Kőbánya-Kispesten, Hűvösvölgyben, Rákoskerten, Rákoscsabán, Rákoscsaba-Újtelepen, Rákoshegyen,  Budafokon és Budafok-Háros vasútállomásnál, melyet rövidesen a Kőbánya-Kispesten épült bevásárlóközpont mellett újabb kapacitások egészítenek ki. Emellett P+R célú, de kevéssé kiépült infrastruktúrájú parkolók működnek még több helyszínen, pl. az Örs vezér terén is.

Jelenlegi helyzet

 • Budapesten ma csak 4.600 P+R férőhely áll rendelkezésre (a hasonló adottságú nyugat-európai városokban ennek a négy-ötszöröse található), ennek egy része ráadásul a belső kerületekben.
 • A BKK jelenleg is dolgozik a személyforgalmi behajtási díj előkészítésén, amelynek bevezetése az M4 metróvonal EU-támogatásának előfeltétele. Ennek sikeres működése csak a díjfizető zónán kívül létesített P+R parkolókkal lehetséges.

A BKK P+R fejlesztési programja

A BKK a fővárosi kezelésű utak mentén működő közterületi parkolók és a P+R parkolók üzemeltetőjeként megkezdte a bővítési lehetőségek vizsgálatát. Szempontjaink:

 • ma is meglévő utasigények kiszolgálása
 • meglévő, megbízható kötöttpályás kapcsolatok
 • alacsony építési és fenntartási költség
 • egyszerű ingatlanszerzés

A program legfontosabb adatai:

 • 1005 új és 235 korszerűsített P+R férőhely
 • 1135 millió Ft beruházási költség
 • 2013-2014 során várható átadás

2014-ig az alábbi hét helyszínen tervezzük új P+R parkolók létesítését vagy a meglévő parkolók korszerűsítését és bővítését:

Helyszín Kerület Kötöttpályás közlekedési kapcsolat Javasolt P+R kapacitás Díjfizetés
Kaszásdűlő III. H5 40 ingyenes
Békásmegyer III. H5 250 ingyenes
Közvágóhíd IX. H6, 1, 2, 24, 51 100 ingyenes
Örs vezér tere X. M2, H8, H9, 3, 62, 62A 327 díjköteles (1 vonaljegy/nap)
Pillangó utca X. M2 133 díjköteles (1 vonaljegy/nap)
Cinkota XVI. H8, H9 250 ingyenes
Csepel XXI. H7 140 ingyenes

Távlatban további P+R parkolók építését tervezzük a metróhálózat fejlesztésével párhuzamosan, illetve tárgyalásokat kezdeményezünk a kötöttpályás közlekedéssel jól ellátott városszéli bevásárlóközpontok parkolóinak használatáról is. A P+R programunkat a NIF irányításával megvalósuló, az elővárosi vasútvonalak mentén épülő parkolók megvalósítását célzó programmal is összehangoltuk.


Kapcsolódó dokumentumok:

Kategória: Híreink | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.