Közlemények

Meghosszabbított buszsáv gyorsítja a közlekedést a Mészáros utcában

Meghosszabbított buszsáv gyorsítja a közlekedést a Mészáros utcában (kiskép)

Átadtuk a meghosszabbított buszsávot a Mészáros utcában, melynek révén – a Budapesti Közlekedési Központ céljainak megfelelően – jelentősen gyorsult az itt közlekedő autóbuszok közlekedése. A beruházásnak köszönhetően a Lánchíd irányában a 105-ös buszok az eddiginél hosszabb, összefüggő szakaszon használhatják az önálló buszsávot, ezáltal naponta mintegy 19 ezer utas utazási feltételei javultak Buda egyik legforgalmasabb útvonalán.

Gyorsabbak lesznek a 105-ös buszokFőváros Önkormányzata, mint projektgazda megbízásából a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) projektirányításával elkészült az I. kerületi Mészáros utcában és a Győző utcában a régi buszsáv meghosszabbítása. A mintegy 63 millió Ft összköltséggel megvalósult beruházás – amelyből közel 57 millió forint európai uniós támogatás – közvetlen célja, hogy az utasok igényeit magasabb színvonalú kiszolgálással biztosítsa, valamint javítsa a közösségi közlekedés versenyképességét az egyéni közlekedéssel szemben. „A budapesti közösségi közlekedés fejlesztése – buszsáv hosszabbítás a Mészáros u. – Győző u. útvonalon” (KMOP-2.3.1/B-08-2009-0004) projekt révén Buda egyik legfontosabb útvonalán javul a közösségi közlekedés.

Buszsáv a Mészáros utcábanA Lánchídra vezető Márvány utca – Győző utca – Mészáros utca – Alagút utca útvonalon közlekedő buszok immáron nem a dugóban várakoznak és a hegyvidékről érkező utasok gyorsabban érhetik el úticéljukat. A projekt keretében kiszélesítettük az útpályát a Mészáros utca 13. számtól a Pálya utca torkolatáig mintegy 100 méteres szakaszon, valamint a Mészáros utca és a Mészáros köz között a meglévő járda területét is.

Ezzel egyidejűleg a meglévő útpályát is felújítottuk. Ezzel párhuzamosan összehangoltuk a lámpaprogramokat is, melynek célja az Alagút torlódásmentesítése, ott ugyanis nem lehet buszsávot kijelölni. Így az itt közlekedő 16-os, 105-ös és 178-as autóbuszok menetideje csökkent. A projekt keretében 2 pár újonnan kihelyezett autóbuszsáv figyelő kamera is segíti a szabályszegők kiszűrését, a buszok zavartalan haladását. A buszsáv megvalósulása révén nemcsak a közlekedés feltételei javulnak az útszakaszon, de a forgalom felgyorsulásával csökken a környezeti terhelés és javulnak az itt élők életfeltételei is. A Budapesti Közlekedési Központ elkötelezett a közösségi közlekedés helyzetének javítására és előnyben részesítésére, ezért tovább folytatjuk a fejlesztéseket, melynek a most átadott Mészáros utcai buszsáv is egyik fontos eleme.

Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatójaA projekt legfontosabb adatai:

  • Projekt neve: „A budapesti közösségi közlekedés fejlesztése – buszsáv hosszabbítás a Mészáros u. – Győző u. útvonalon”
  • Azonosítószáma: KMOP-2.3.1/B-08-2009-0004
  • Kedvezményezett: Budapest Főváros Önkormányzata
  • Összköltsége: 63 139 306 Ft
  • Uniós támogatás összege: 56 825 375 Ft
  • Kivitelezés kezdete: 2011. augusztus 26.
  • Kivitelezés befejezése: 2011. október 15.

Budapest, 2011. december 19.

Budapesti Közlekedési Központ

Kategória: Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.