Közlemények

Eredményes tárgyalást folytatott Tarlós István főpolgármester a taxisok képviselőivel

Változik a taxiállomások használatának rendje

Tarlós István főpolgármester, Vitézy Dávid a BKK vezérigazgatója és Dr. Komáromi Endre, a Taxiállomás Kft. ügyvezetője közösen tárgyaltak a taxis érdekképviseletek vezetőivel, a november 2-i petícióátadás során tett ígéretüknek megfelelően. Fárbás Tibor, a Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezete alelnöke és Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke a főpolgármesternek elmondták: Budapesten a taxipiac szabályozására, a létszám csökkentésére és fix tarifák bevezetésére van szükség. Tarlós István kiemelte: egyetért a szigorú, rendszerelvű szabályozás szükségességével.

A főpolgármester kiemelte: Budapest számos javaslatot készített a személyszállítási törvény tervezetéhez, melyek az önkormányzatoknak, így a Fővárosnak is lehetőséget biztosíthatnak a taxiszolgáltatás alapvető jellemzőinek szabályozására. A törvény elfogadásával így a Főváros indirekt eszközökkel csökkentheti a létszámot, emellett egységes járműméretet, környezetvédelmi besorolást és színezést írhat majd elő. Az egységes szabályozás céljával az érdekképviseleti szervek képviselői egyetértettek.

Fárbás Tibor és Metál Zoltán elmondták, kiemelten fontosnak tartják a fix tarifák bevezetését, amitől a városvezetés képviselői nem zárkóztak el, de a főpolgármester kiemelte: csak egységes színvonalú szolgáltatásért lehet azonos árat kérni.

A megbeszélésen ismét elhangzott, hogy a Főváros 2010 őszén megválasztott vezetése és a BKK számos lépést tett már a taxiszabályozás területén, így a jogszabályokat be nem tartó, adót nem fizető taxis vállalkozók engedélye megvonható 2012. január 1-től, emellett az egységes közlekedésirányítási rendszerben a BKK veszi át a taxiközlekedéssel kapcsolatos feladatokat. Ennek keretében Tarlós István főpolgármester kiemelte a szabályokat be nem tartó taxisok szigorúbb ellenőrzésének szükségességét, mint új feladatot, mellyel az érdekképviseletek is egyetértettek, hiszen ez a szabályokat betartó és adót fizető taxisoknak is legalább annyira érdeke, mint az utazóközönségnek.

A főpolgármester felkérte Vitézy Dávidot és Komáromi Endrét, hogy a személyszállítási törvény remélt elfogadását követően a fővárosi új taxiközlekedésről szóló rendelet koncepcióját készítsék elő és folytassanak a részletekre kiterjedő egyeztetést a taxis érdekképviseleti szervekkel, mind a taxis vállalkozók, mind a fuvarszervezők képviselőivel.

Budapest, 2011. november 23.

Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatóság
Budapesti Közlekedési Központ
Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezete
Országos Taxis Szövetség

Kategória: Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.