Híreink

November 1-től változik a parkolási rendelet!

A Fővárosi Közgyűlés forgalomszámlálási adatok alapján módosította a parkolási rendeletet. A Parking Kft. ügyfelei a november 1-jét követő első munkanapon a Carl Lutz rakparton (régi nevén Pesti alsó rakpart), a Budagyöngye Bevásárlóközpont előtti parkolóban, illetve az 56-osok terén található turistabusz-parkolóban találkozhatnak a változásokkal.

Csökken az óránkénti várakozási díj a Carl Lutz rakparton

A BKK szakmai felügyelete mellett működő Parking Kft. felmérte a rakpart parkolóhelyeinek kihasználtságát. A felmérés eredménye alapján a Fővárosi Közgyűlés nem csak a parkolási díjat csökkentette óránkénti 240 forintról 160 forintra, hanem úgy döntött, hogy 3 órányi parkolási díj – 480 forint – megfizetésével az üzemidő végéig várakozhatnak ügyfeleink azonos helyen.

Érvényes a lakossági hozzájárulás a Carl Lutz rakparton is

A módosításnak köszönhetően november 1-től díjfizetés nélkül, korlátlan ideig parkolhatnak a Carl Lutz rakpart és a Váci út Parking Kft. által üzemeltetett várakozóhelyein azok a XIII. kerületi gépjármű-üzemeltetők, akik az övezetre érvényes lakossági várakozási hozzájárulással rendelkeznek. A lakossági várakozási hozzájárulás az állandó lakhely szerinti kerületi önkormányzatnál váltható ki. Novemberig a XIII. kerületben a Váci úton a Lehel tértől északra található parkolóhelyeken fogadhatjuk el a lakossági várakozási hozzájárulásokat.

Turistabusz-parkoló az 56-osok terén

A városligeti turistabusz-parkolót 2011. július 25-től vehetik igénybe a gépjárművek. Az első néhány hónap tapasztalata alapján a közel 25 férőhelyes parkolóban várakozási díjat és a csúcsidőszakban időkorlátot kell bevezetni. A parkolóban reggel 8 és 20 óra között legfeljebb 1 óra időtartamban várakozhatnak a buszok 1440 forintért. 20 óra és 8 óra között az óránkénti várakozási díj 480 forint. Utóbbi, késő estétől reggelig tartó időszakban nincs időtartam-korlátozás.

Csökken a várakozási díj a Budagyöngye Bevásárlóközponti parkolóban is

A Szilágyi Erzsébet fasor Pázsit utca és Házmán utca közötti szakaszán 320 forintról 240 forintra csökkent az óránkénti parkolási díj munkanapokon és szombaton 7 órától 21 óráig, valamint vasárnap és ünnepnapokon 8 órától 18 óráig.
A rendeletmódosítás nem érinti a munkanapokon és szombaton 21 órától 7 óráig, illetve a vasárnap 18 órától 8 óráig tartó időszakot, így ezekben az időszakokban a várakozási díj marad óránként 160 forint.

Üzemképtelen járművek tárolása

A közterületi várakozóhelyek nem alkalmasak üzemképtelen gépjárművek tárolására, a város egyes részein kevesebb a közterületi várakozóhely, mint amennyi gépjárművel szeretnének napközben leparkolni. Az eddigi szabályozással nem sikerült elejét venni annak, hogy műszaki hibára, illetve hatósági engedély vagy jelzés hiányára hivatkozva foglalják a parkolóhelyeket, ezért az üzemképtelen jármű szabálytalan tárolása november 1-től szabálysértésnek minősül, és 50.000 forintig terjedő bírsággal sújtható. A fővárosi önkormányzati tulajdonú területeken a szabálysértésekkel szemben a Fővárosi Közterület-felügyelet jár el.

Türelmi idő, illetve méltányosság

Az utóbbi időben számtalan téves nyilatkozat született a türelmi idővel kapcsolatban. A rendelet úgy fogalmaz, hogy a megállást követően haladéktalanul ki kell egyenlíteni a várakozási díjat a jegykiadó automatánál vagy mobiltelefonon. A parkolóőr csak azután kezdi el a pótdíjazás folyamatát, ha meggyőződött arról, hogy nincs a közelben lévő automatánál épp jegyet váltó ügyfél. Előfordul, hogy a jegy érvényességét nem lehet megállapítani, mert úgy helyezték el a szélvédő mögött, hogy nem látható, vagy mégis elkerüli egymást a gépjárművezető és a parkolóőr. A rendelet azonban ezekre az esetekre is megoldást ad, hiszen a parkolójegy – személyesen, elektronikus levélben, vagy faxon – bemutatható az ügyfélszolgálaton az ellenőrzéstől számított 5 naptári napon belül, ha az ellenőrzés időpontjában érvényes volt, vagy az ellenőrzés időpontja és a jegyváltás között nem telt el 5 percnél több idő. A méltányossági jegybemutatás természetesen a mobiltelefonos díjfizetés esetén is fennáll. Ezzel a lehetőséggel havonta egy alkalommal élhet az ügyfél, és csak abban az esetben, ha nincs 30 napnál régebbi fizetési felszólítása.
A szeptemberi rendeletmódosítás alapján az üzemeltetőknek a pótdíj kiszabásáról szóló értesítésen is tájékoztatniuk kell az ügyfelet a jegybemutatás lehetőségéről.

Kategória: Híreink | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.