Híreink

Budapest Szíve: új lámpahangolás a Károly körúton

Megújult a Kiskörút a Budapest Szíve program keretében (kiskép)

A Budapest Szíve program átadása óta tapasztaltak alapján módosult októbertől a Deák Ferenc tér térségében a Károly körúton a jelzőlámpák működése.

A Károly körút – Király utcai visszaforduló sávnál kismértékben hosszabb a szabadjelzés hossza, hogy segítse a kanyarodó sáv forgalmát. A módosítás bevezetése óta több alkalommal ellenőriztük a csomópont működését és a változások hatására a visszaforduló sáv már nem torlódik, csak akkor, ha a Károly körúton az Astoria felé jelentős a torlódás, mivel ebben az esetben a Bárczy István utca és Erzsébet tér közötti szakaszon álló járművek blokkolják a Király utcai visszafordulókat is. A Károly körúti torlódás legfeljebb csúcsidőszakban fordul elő, elsősorban abban az esetben, ha az Astoria előtti útszakaszon a szélső sávban szabálytalanul várakozik (rakodik) egy jármű.

Egyúttal a Károly körút Dohány utcai és Rákóczi úti csomópontjaiban is új program szerint működnek a jelzőlámpák a 9-es autóbusz és a Dohány utcai gyalogátkelőhelyen átkelők segítése érdekében. Az alkalmazott megoldás lényege:

  1. A Dohány utca felé közlekedők – és a villamosvágányra felhajtó 9-es autóbusz-viszonylat – számára biztosított szabadjelzés hossza a korábbi állapothoz képest a napközbeni programoknál a duplájára növekedett.
  2. A Károly körutat a Dohány utcánál keresztező gyalogátkelőhely két részén biztosított szabadjelzések időbeli átfedése jelentősen megnövekedett.
  3. Az Astoria megállóhelyen új, kizárólag az autóbuszra vonatkozó járműjelző került ki, amely a megállóhelyről kiinduló autóbusznak a villamosnál hosszabb szabadjelzést biztosít.

A megoldással elért eredmények és egyéb hatások:

  1. A Károly körút – Dohány utcai csomópontjánál a gyalogosok átkelése az osztott gyalogátkelőhelyen mindkét irányban egy perióduson belül lehetséges.
  2. A Dohány utca felé megszűntek a közúti torlódások, ezáltal a 9-es autóbusz rövidebb várakozással tud feljutni a villamosvágányra.
  3. A vágányzónára felhajtó 9-es autóbusz a gyalogátkelőhely előtt létesített új jelzőnél rövid időre megállásra kényszerül, azonban számára olyan hangolás lett beállítva, amely az új jelzőtől való indulást követően lehetővé teszi a megállóhelyre való beállást, utascserét, majd ezt követően azonnal az Astoria megállóhely elhagyását is, azaz nem fog periódust veszíteni. A megállóhelyről való kihaladásának biztosítása érdekében a számára létesített új jelző a villamosnál hosszabb szabadjelzést biztosít.

Az első reggelek helyszíni mérései szerint az új hangolási rend a vártnak megfelelően jól működött, a 9-es autóbusz menetideje – a Dohány utca felé kanyarodó sáv torlódásának megszűnése miatt – 1,5-3 perccel csökkent.

Kategória: Híreink | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.