Autómentes hétvége: együttműködés a Magyar Kerékpárosklubbal, új kerékpársáv az Andrássy úton

Az Európai Mobilitási Hét keretében megrendezett Autómentes Hétvége során az 1-es és a 3-as villamosok fejlesztésére vonatkozó uniós támogatási szerződés aláírása mellett más jelentős, a BKK-val kapcsolatos eseményekre is sor került. Az Andrássy úton a közszolgáltató cégek standjainál a BKK, a BKK Közút és a BKV is számos programmal készült, a játékokon, programokon több ezren vettek részt, tudtak meg információkat a fejlesztésekről, a budapesti közlekedésről, töltötték ki a totót és kaptak különböző ajándékokat. Vasárnap délelőtt a villamosfejlesztési szerződésen túl egy másik fontos dokumentumot is ellátott kézjegyével Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója: László Jánossal, a Magyar Kerékpárosklub elnökével kötött együttműködési megállapodást a BKK. A civil szervezet és a fővárosi közlekedésszervező a jövőben szorosabban együttműködik a kerékpárosokat érintő kérdésekben, a fejlesztések kapcsán pedig szervezetten és előre kikéri a civilek véleményét a BKK. Az ünnepélyes aláíráson a BKK vezetője bejelentette: az elmúlt évek tapasztalatai és a Kerékpárosklub javaslatai alapján átalakítják az Andrássy út kerékpáros forgalmi rendjét.

Együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Közlekedési Központ és a Magyar Kerékpárosklub. Ennek keretében számos területen együttműködik a két szervezet. Az partnerség keretében a felek rendszeresen egyeztetni fognak a budapesti kerékpáros közlekedés fejlesztése érdekében szükséges teendőkről, projektekről, feladatokról. A BKK kerékpározást érintő projektjeinek műszaki tartalmáról szintén előre kikéri a kerékpárosok véleményét, szakmai javaslatait. Számos ilyen fejlesztés zajlik: kerékpárutakat építünk, elkezdtük a közbringa-rendszer megvalósítását, kerékpárosbaráttá tesszük a belvárost, érvényesítjük a biciklisek szempontjait az útfelújításoknál.

Az Andrássy úti kerékpársáv mostani állapotábanA futó projektekbe való bevonáson túl a civilek javaslatait is igyekszünk majd megvalósítani: az egyik első ilyen fejlesztés az Andrássy utat érinti. Az együttműködési dokumentum aláírása előtt Vitézy Dávid bejelentette: a két keréken közlekedők javaslatára a kevéssé biztonságos és gyakran kritizált egyedi, a parkoló autók és a járda között vezetett kerékpársávot úgy alakítják át a Bajcsy-Zsilinszky út és Oktogon közötti szakaszon a parkolósáv és a kerékpársáv megcserélésével, hogy a kerékpárosokat ne veszélyeztessék a jobbkanyarodó autók, a parkoló autókból kiszállókat ne üsse el a kerékpáros, és ne kerüljön rendszeresen kuka a kerékpársávra. Megszűnik a bosszantó nyomógombos kerékpáros-lámpa az Andrássy úton és felülvizsgáljuk az Oktogon és a Hősök tere közötti forgalmi rendet is, ahol – a BKK általános kerékpáros célkitűzéseinek megfelelően – a járda helyett a szervízutat jelöljük majd ki kerékpáros útvonalként.


[caption id="attachment_4606" align="alignleft" width="300" caption="forrás: www.vargosz.hu"]forrás: www.vargosz.hu[/caption]


A két szervezet közötti megállapodást László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke és Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója látta el kézjegyével az Európai Mobilitási Hét keretében megrendezett Autómentes Hétvégén, a gépjármű-forgalomtól elzárt Andrássy úton.

A Budapesti Közlekedési Központ célja, hogy ne csak a kerékpárosokkal, hanem más, a közlekedés területén aktív civil szervezetekkel is együttműködjön, így a jövőben újabb hasonló megállapodások megkötését tervezzük.

A Magyar Kerékpárosklub Andrássy útra vonatkozó javaslatát ide kattintva tekinthetik meg.