- Budapesti Közlekedési Központ - https://bkk.hu -

Forgalomkorlátozás várható a XXI. kerületi Weiss Manfréd úton

Megkezdődtek a XXI. kerületi Weiss Manfréd úti (korábban Szabadkikötő út) kerékpárút építési munkálatai a Kvassay híd és az Ady Endre út közötti szakaszon. 2011. szeptember 5-től a Kvassay híd és a Szállító utca közötti szakaszon szakaszos útlezárásra kell számítani a reggeli csúcsforgalom levonulását követően minden nap 10 órától a Pest felé vezető külső forgalmi sávban.

Budapest Főváros Önkormányzatának megbízásából, valamint a Budapesti Közlekedési Központ közreműködésével Budapesten mintegy 16,8 km hosszú szakaszon valósulnak meg a kerékpározást elősegítő beruházások. A fejlesztés részeként 2011. augusztus 29-én megkezdődött a XXI. kerületi Weiss Manfréd úti (korábban Szabadkikötő út) kerékpárút projekt kivitelezése, amely Budapest XXI. kerületében a Kvassay hidat, a Weiss Manfréd utat és a Kossuth Lajos utcát érinti az Ady Endre útig. A Csepel-szigetnek a Weiss Manfréd út a legjelentősebb észak-déli útvonala, amely nemcsak a Főváros, hanem a délebbi települések szempontjából is kiemelkedően fontos. A projekt keretében 2885 méter hosszú épített kerékpárút jön létre az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott 132.166.904 Ft-os támogatással.

A projekt közvetlen célja a budapesti kerékpáros infrastruktúra bővítése, valamint a XXI. kerület kerékpáros kapcsolatának megteremtése a város többi részével, megszüntetve ezáltal Csepel kerékpáros elszigeteltségét.

A Kvassay híd IX. kerületi hídfőjénél elválasztott gyalog- és kerékpárút épül ki, amely a híd keleti oldalán önálló kerékpárútként folytatódik, a közvilágítási oszlopok áthelyezésével. A déli hídfő gyalogos lépcsőjétől délre elválasztott gyalog és kerékpárút létesül, ami fasor átültetést és töltés-szélesítést igényel. A Szennyvíztisztító telep becsatlakozó útját követően már önálló kerékpárút épül ki, amihez a töltés oldalán korlát is épül.

A Weiss Manfréd úton a Szállító utca – Corvin út közötti kerékpárforgalmi létesítmény szakasz a csepeli gerincút fejlesztése keretében épül ki. A kerékpárforgalmi létesítmény a Corvin úttól folytatódik – kapcsolódva az egyéb fejlesztésből megépülő szakaszhoz – először önálló kerékpárútként, majd a Kossuth Lajos utca vonalában elválasztott gyalog- és kerékpárútként. Ez a szakaszrész csatlakozik egyrészt a Corvin utcában és a Kossuth Lajos utcában már meglevő kerékpárforgalmi létesítményekhez, és kapcsolódást jelent a szintén pályázatból megvalósuló tervezett Ady Endre úti nyomvonalhoz. A projekt keretében 2 helyszínen létesül biztonságos kerékpártároló, összesen 30 db férőhellyel.

Az építési munkálatok kezdetével szeptember elejétől október végéig a Kvassay híd és az Ady Endre út közötti szakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani.

Tekintettel a forgalmas útszakaszra, az építés ideje alatt kérjük az arra közlekedők türelmét és megértését!

A projekt legfontosabb adatai:

Budapest, 2011. szeptember 4.

Budapesti Közlekedési Központ