Közlemények

Meghosszabbítjuk a buszsávot a Mészáros utcában – gyorsabban haladhatnak a 105-ös autóbuszok

105-ös autóbusz a Clarck Ádám téren (kiskép)

Tovább folytatódik a budapesti közösségi közlekedés fejlesztése Budapesten, melynek keretében a BKK projektirányítása mellett 2011. augusztus 26-tól az I. kerület Mészáros utcában és a Győző utcában kerül sor a jelenlegi buszsáv meghosszabbítására a vasút felett átvezető hídig tartó szakaszon az út szélesítésével, a közúti forgalmi sávok számának csökkentése nélkül. A beruházás keretében október második felétől így a rendszeresen torlódó, Lánchídra vezető útszakaszon az eddiginél hosszabb buszsávon közlekedhetnek a 105-ös autóbuszok. Ezzel egyidejűleg a lámpaprogramok áthangolásával sor kerül az Alagút torlódásmentesítésére is, annak érdekében, hogy az ott közlekedő 16-os, 105-ös, 178-as autóbuszok menetideje csökkenhessen.

A Budapesti Közlekedési Központ tovább folytatja a munkát a közösségi közlekedés fejlesztése érdekében, ennek jegyében újabb projekt valósul meg Buda egyik legforgalmasabb útszakaszán. A hegyvidéki területekről a Lánchídra vezető Márvány utca – Győző utca – Mészáros utca útvonal a Lánchíd és az Alagút kapacitáshiánya miatt rendszeresen torlódik csúcsidőben, melynek nyomán a jelenleg kialakított buszsáv hosszán túlnyúlnak ezek a torlódások, lassítva ezzel a 105-ös autóbuszokat.

A mintegy 63 millió Ft összköltséggel megvalósuló beruházás – amelyből közel 57 millió forint európai uniós támogatás – közvetlen célja, hogy az utasok igényeit magasabb színvonalú kiszolgálással biztosítsa, valamint javítsa a közösségi közlekedés versenyképességét az egyéni közlekedéssel szemben.

A projekt keretében megvalósuló fejlesztés révén lehetővé válik a tényleges menetidő csökkenése. Az útpályát megközelítőleg 100 méteres szakaszon szélesítjük a Mészáros utca 13. számtól a Pálya utca torkolatáig, valamint a Mészáros utca és Mészáros köz között, a meglévő járda területén. Ezen túlmenően a beruházás keretében sor kerül forgalomtechnikai beavatkozásokra, parkolóhelyek kijelölésére, valamint néhány közmű áthelyezésére is. Az új szakaszon 2 pár autóbuszsáv-figyelő kamerát is kihelyezünk.. A beavatkozással egyidejűleg az útszakasz jelzőlámpáit is átprogramozzuk, melynek célja az Alagút torlódásmentesítése, hisz ott buszsáv nem jelölhető ki. Így az Alagúton áthaladó 16-os, 105-ös és 178-as autóbuszok menetideje csökkenthető, a közúti menetidők pedig nem növekednek, a torlódás azonban olyan szakaszra kerül át, ahol az autóbuszok előnyben részesítése biztosítható a buszsávok segítségével.

Az útszélesítéssel egyidejűleg a meglévő útpálya felújítása is megtörténik, így szeptember második felében az aszfaltmarási, illetve szőnyegezési munkák miatt időszakosan félpályás útlezárásra, forgalomkorlátozásra kell számítani.

Tekintettel a kiemelten forgalmas útszakaszra, az építés ideje alatt kérjük az arra közlekedők türelmét és megértését!

A projekt legfontosabb adatai:

  • Projekt neve: „A budapesti közösségi közlekedés fejlesztése – buszsáv hosszabbítás a Mészáros u. – Győző u. útvonalon”
  • Azonosítószáma: KMOP-2.3.1/B-08-2009-0004
  • Kedvezményezett: Budapest Főváros Önkormányzata
  • Összköltsége: 63 139 306 Ft
  • Uniós támogatás összege: 56 825 375 Ft
  • Kivitelezés kezdete: 2011. augusztus 26.
  • Kivitelezés tervezett befejezése: 2011. október 15.

Budapest, 2011. augusztus 25.

Budapesti Közlekedési Központ

Kategória: Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.