- Budapesti Közlekedési Központ - https://bkk.hu -

Az EasyWay program keretében korszerű intelligens közlekedési, forgalomtechnikai fejlesztések a fővárosban

A 2011. október 1-től létrejövő BKK Közút közreműködésével vesz részt a főváros az intelligens közlekedési rendszerek fejlesztését támogató EasyWay programban. Az idei, illetve a jövő évben a Budapesti Közlekedési Központ koordinációjával megvalósuló fejlesztésekkel végre Budapesten is szemmel látható eredményeket lehet elérni az intelligens közlekedés terén, és a legkorszerűbb informatikai rendszerek segítségével tudjuk majd javítani a forgalom lebonyolódását a kapacitáshiányos fővárosi közúthálózaton.

Az Európai Unió fontos célkitűzési között szerepel a transz-európai közlekedési hálózat (TEN-T) egységesítése, az azonos műszaki és szolgáltatási színvonal, valamint a megfelelő kapacitások biztosítása. Ennek egyik hatékony eszköze az ITS (intelligens közlekedési rendszerek), melyek megvalósítására/fejlesztésére az Európai Unió a CONNECT-EasyWay projektsorozat keretében nyújt támogatást. A jelenleg futó EasyWay II. fázisban rendelkezésre álló források lehetővé teszik, hogy a korábbi projektfázisok során előkészített fejlesztési elképzelések egy részéből a fővárosi közlekedők számára is érzékelhető, kézzelfogható szolgáltatások valósuljanak meg. A program részleteiről augusztus 31-i ülésén kap tájékoztatást a Fővárosi Közgyűlés.

A jelentősebb fejlesztési elképzeléseink:

A fővárosi úthálózat kapacitása véges, az esetleges keresztmetszeti fejlesztések hatalmas forrásokat igényelnek. Ugyanakkor forgalomtechnikai fejlesztésekkel, az info-kommunikáció korszerű eszközeinek alkalmazásával, a közúti közlekedésben résztvevők naprakész közlekedési információkkal való ellátásával hatékonyan lehet csökkenteni a forgalmi torlódásokat és elősegíteni a forgalom zavartalanabb és gyorsabb lefolyását, egyúttal csökkentve a közlekedés okozta káros környezeti hatásokat. A Budapesti Közlekedési Központ közlekedésfejlesztési stratégiájába illeszkedő EasyWay II. projektek eredményei reményeink szerint hozzájárulnak ahhoz, hogy a fővárosi forgalomirányítás, forgalomszervezés területén tapasztalható évtizedes lemaradást a mai kornak megfelelő, korszerű ITS megoldásokkal valamelyest pótoljuk. A projekt a teherforgalmi behajtási díj ellenőrzésének korszerűsítését is szolgálja. A projektek megvalósítására a következő években kerül sor.

Az előterjesztés szövegéhez ide; a program során megvalósuló fejlesztések ismertetőjéhez pedig kattintsanak ide.