Híreink

2012-ben is folytatódhat a jelzőlámpa összehangolási program Budapesten

Közlekedési lámpa (1) (kiskép)

A fővárosi jelzőlámpák összehangolásának javítása érdekében a BKK és a BKK Közút 2012-ben is folytatni kívánja az idei évben Tarlós István főpolgármester intézkedése kapcsán megkezdett jelzőlámpa-összehangolási programot. A Fővárosi Közgyűlés a 2011. évi program mintájára, az idén szerzett tapasztalatok kiértékelésének elvégzése után kérheti fel a BKK-t és a BKK Közutat a program folytatására, az augusztus 31-i Fővárosi Közgyűlésre György István főpolgármester-helyettes által benyújtott előterjesztés elfogadásával. Az összehangolt jelzőlámpák segíthetnek a fővárosi forgalom lefolyásának javításában és kis mértékben csökkenthetik az autósok, tömegközlekedők utazási idejét.

A fővárosi jelzőlámpa-rendszer jelentős átalakítására szorul, ennek érdekében Tarlós István főpolgármester elrendelése alapján a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a FKF Zrt. Forgalomtechnikai Igazgatósága (2011. október 1-től BKK Közút Zrt.) 2011 májusában intézkedési tervet dolgozott ki, melynek keretében az idei évben összesen 20 nagy forgalmú útvonalon hangolják át a jelzőlámpákat, 17 csomópontban pedig megvizsgálják a jelzőlámpák megszüntetésének lehetőségét.

A munka során több, olykor egymással ellentétes szempontot is figyelembe kell venni. Napjainkban egyértelmű prioritás a közösségi közlekedés előnyben részesítésére, míg jelentős az igény és fontos várospolitikai célkitűzés a kerékpáros, valamint a gyalogos közlekedés komfortjának, ezáltal vonzerejének növelésére, ez azonban gyakran csak a gépjárműforgalom folyamatos haladásának rovására valósítható meg. A bevezető utakon, csúcsidőn kívüli időszakban viszont a gépjármű-közlekedés folyamatos haladására hangolt forgalomirányítás kialakítása kap nagyobb hangsúlyt, a károsanyag-kibocsátás és a felesleges menetidő-növekedés mérséklése érdekében.

Az I. ütemben az említett 20 nagy forgalmú útvonalból 6 esetében július végére megtörtént az új vezérlő programok beépítése. A II. ütemben 14 útvonal (szakasz) vizsgálatára kerül sor, melyet esetben az új összehangolás 2011. október 31.-ig megtörténik.

Külön érdemes kiemelni a nagykörúti villamosokat előnyben részesítő új összehangolási tervet, melynek célja, hogy a villamosoknak az utasok le- és felszállását követően a jelzőlámpás csomópontokban – pl. a Blaha Lujza téren – ne kelljen várakozniuk.

A jelzőlámpás irányítás megszüntethetőségének vizsgálata keretében a kiválasztott 17 kereszteződésben csomópontonként egy-egy helyzetértékelő anyag készül, melynek kiértékelése után születhet döntés a további intézkedésekről, a jelzőlámpás csomópont esetleges megszüntetéséről.

A program 2012-ben hasonló nagyságrendben folytatódhat a Fővárosi Közgyűlés döntése nyomán, a konkrét útszakaszok kiválasztását az elvi döntést követően végzi majd el a BKK és a BKK Közút.


Kapcsolódó szakmai dokumentumok:

Kategória: Híreink | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.