Közlemények

Kerékpárral a Margit hídon: kerékpáros nyom létesül

Kerékpáros nyom a Margit hídon (kiskép)

2011. július 15-étől újonnan kialakított kerékpáros nyomon közlekedhetnek a kerékpárosok a Margit híd északi és déli szélső forgalmi sávjában, a Fővárosi Közgyűlés tavaly ősszel György István főpolgármester-helyettes előterjesztése nyomán meghozott döntése alapján. Az intézkedés része a projekt kerékpárosbarátabbá tételének, a műszaki tartalom 2010 őszén kezdődött átdolgozásának. A felfestett piktogramok felhívják a figyelmet a hídon kerékpározókra, ezzel segítik a gépjárművezetők és kerékpározók közös közlekedését, a kölcsönös odafigyelést.

A Margit hídi kerékpáros-közlekedés helyzetének javítása és egyértelműsítése érdekében a híd északi és déli szélső forgalmi sávjaiban kerékpáros nyom létesítésére kerül sor. A kerékpáros piktogramok felfestését 2011. július 14-én éjszaka végezzük.

A piktogramok felfestéséről azután döntött a Fővárosi Közgyűlés, hogy 2010 őszén a projekt felülvizsgálatakor kiderült: a korábban kialakított műszaki tartalom a kerékpározás szempontjából elfogadhatatlan. A probléma megoldása érdekében számos döntés megszületett, ennek része a kerékpáros piktogramok felfestése a forgalmi sávokban. Ezeken túlmenően a Közgyűlés döntött a déli járdán közös gyalog- és kerékpárút létesítéséről, mely folyamatban van. Az északi járdán vezetett kétirányú kerékpárút kapcsán a rámpák megfelelőségével kapcsolatos jogos kritikák nyomán pedig a BKK elrendelte a rámpák szélesítését és átépítését, a kerékpározhatóság biztosítása érdekében.

A felfestendő sárga színű piktogramok a kerékpárosok részére a haladás nyomvonalát és irányát jelzik, valamint megkönnyítik a hídra történő szabályos felhajtást, a gépjárművezetők számára pedig figyelemfelhívó hatásúak. A forgalmi sáv jobb szélén szabályosan lehet kerékpározni, a járdán azonban egyelőre, a felújítás befejezéséig és a járdán vezetett kerékpárutak átadásáig csak tolni szabad a biciklit. A piktogramok a hazai és nemzetközi tapasztalatok szerint jelentősen javítják a forgalombiztonságot és csökkentik a balesetveszélyt.

A forgalombiztonság növelése érdekében a Margit hídon 40 km/h sebességkorlátozás is bevezetésre kerül.

Tekintettel arra, hogy a Margit hídon folyó felújítási munkálatok miatt az érintett forgalmi sávok továbbra is munkaterületek, felhívjuk az arra közlekedők figyelmét, hogy a híd egész hosszában időszakosan és szakaszosan – elsősorban éjjel és hétvégén – forgalomkorlátozásokra lehet számítani.

Mind a gépjárművezetőket, mind a kerékpározókat kérjük, hogy egymásra odafigyelve, türelmesen vezessenek.

Budapest, 2011. július 13.
Budapesti Közlekedési Központ

Kategória: Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.