Híreink

A városi tömegközlekedés világkongresszusán sikert aratott a BKK koncepciója

Dubai konferencia
Nemzetközi elismerés BudapestnekNemzetközi elismerés Budapestnek
 

Budapest új intézményrendszeri struktúrája jelentős sikert aratott és számos nagyváros közlekedési vezetője emelte ki: a londoni, szingapúri és mára több nagyvárosban átvett példa nyomán a közúti közlekedéstől a kerékpározáson át a tömegközlekedésig minden közlekedési módot egységesen irányító, a város közlekedéspolitikáját egységesen összefogó szervezeteké a jövő. A budapesti közlekedésirányítási tervek egyértelműen pozitív visszajelzést kaptak, és világosan kiderült, hogy a magyar főváros helyes, előremutató irányba kezdte el átalakítani közlekedési intézményrendszerét, olyannyira, hogy a közlekedésszervező cégeket tömörítő fórum fő célkitűzése épp a Budapesten elfogadottal megegyező közlekedésirányítási modell elterjesztése. A BKK-koncepció elismerését jelzi, hogy a közeljövőben több metropolisz vezetése látogatást tervez Budapestre.

A UITP működése és 59. világkongresszusa azonban más szempontból is fontos: napjainkban minden korábbinál inkább igaz az, hogy a világ nagyvárosai ugyanazon globális járműgyártók, biztosítóberendezés-szállítók, jegyrendszer-fejlesztők és termékeik közül választhatnak Ausztráliától Ázsián át Európáig. A budapesti metrókocsi-botrány kapcsán a főváros minden korábbinál jobban megtanulta: nem engedhetjük meg magunknak, hogy ha a szállítói oldalon globális szereplők állnak, a városok és közlekedési cégeik, azaz a vevők között ne legyen párbeszéd, hisz ezzel számos hibát el lehet kerülni és a város nem lesz a beszállítók kiszolgáltatottja. A konferencia ilyen szempontból rendkívül hasznos tapasztalatcseréket hozott mind a metrókocsik ügyében, mind a rövidesen indítandó új villamosbeszerzés kapcsán, mind a Fővárosi Közgyűlés által nemrég elfogadott új budapesti elektronikus jegyrendszer technológiai alapjait, nemzetközi példáit és trendjeit illetően. Szintén fontos a nemzetközi tapasztalatok, tendereztetési és szerződéskötési gyakorlatok megismerése a buszüzemeltetés megversenyeztetése kapcsán, etekintetben a konferencián ausztrál, brit, finn, lengyel és svéd példákat ismert meg a BKK. Vitézy Dávid számos európai közlekedési cég vezetőjével folytatott sikeres kétoldalú egyeztetéseket ezekben a témákban.

A BKK a jövőben is szoros kapcsolatot kíván fenntartani közvetlenül és a UITP-n keresztül is az EU összes nagyvárosának közlekedésszervezőivel és közlekedési cégeivel, hogy Budapest elkerülhesse a fiaskókat és mindig a legmodernebb, ugyanakkor már kipróbált megoldásokat vezethesse be, legyen szó új villamosokról, új autóbuszokról vagy új jegyrendszerről.  Ezáltal Budapest milliárdokat spórolhat meg, hiszen vevőként felkészültebben és alaposan körüljárt műszaki elvárásokkal vághat neki a számtalan előttünk álló közlekedésfejlesztési feladat megvalósításának, tendereztetésének.

Budapest, 2011. április 13.

Budapesti Közlekedési Központ

A bejegyzés kategóriája: Híreink, Közlemények
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.