Közlemények

A Fővárosi Önkormányzat vezetése és a Budapesti Közlekedési Központ elkötelezett a Velo-City konferencia mellett

Kerékpárosok a Lánchídon
Velo-City konferenciaVelo-City konferencia
 

A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az elmúlt időszakban intenzív tárgyalásokat folytatott az Európai Kerékpárosszövetséggel (ECF), hogy 2013-ban Budapest megrendezhesse a Velo-City kerékpáros konferenciát. Ahogy a Magyar Kerékpárosklub szombati nyilatkozataiból (http://www.kerekparosklub.org/nem-lesz-velocity-konferencia-budapesten-es-mi-lesz-a-kerekparosbarat-budapesttel) kiderült, a szerződés egyes, kritikus pontjai kapcsán nem egyezik az ECF és Budapest álláspontja, de a Fővárosnak és a BKK-nak továbbra is egyértelmű szándéka a 2013-ban tartandó nagyszabású konferencia megszervezése.

A konferencia jelentős költségét teljes egészében a fővárosi költségvetésnek kell megelőlegeznie, a szponzorok felkutatása, a velük való leszerződés, valamint a konferencia megszervezése szintén a főváros feladata és kockázata. Minden jogi alapelv és nemzetközi joggyakorlat azt indokolná tehát, hogy a megrendezésre vonatkozó szerződésben magyar jog és magyar bíróság illetékessége legyen kikötve, hisz a konferencia Magyarországon valósul meg, felelősségét és kockázatait Budapest viseli. A Fővárosi Önkormányzat korábbi vezetése által elfogadott szerződés-tervezet szerint azonban belga bíróság és a belga jog lenne irányadó a konferencia szervezésének alapszerződésében. Könnyen belátható, hogy felelőtlenség lenne a főváros vezetésétől, ha az Alstom-ügy után elfogadna ilyen, teljesen szokatlan és a Főváros számára egy jogvita esetén igen hátrányos szerződéses rendelkezéseket.

A Főváros és a BKK hosszas tárgyalások nyomán sem tudott megegyezni az ECF-fel, akik ragaszkodtak álláspontjukhoz, miszerint a belga jog és a belga bíróság legyen az irányadó a magyarországi és magyar forrásból rendezendő konferenciánál. Akármennyire jóhiszeműen áll hozzá Budapest, illetve az ECF, jogvita esetén a főváros új vezetése nem tartja felvállalhatónak Budapest polgárainak pénzét külföldi jogrendszereknek és joghatóságoknak alárendelni.

A Főváros és a BKK továbbra is szeretne megállapodni az ECF-fel és szeretné megtartani a nagynevű kerékpáros konferenciát, hiszen elkötelezett a kerékpározás népszerűsítése és környezetbarát közlekedési módok térnyerése mellett. Ajánlatunk tehát továbbra is fennáll: ha a szerződésben a magyar jog válik irányadóvá, a szerződést Budapest aláírja és a konferenciát megrendezi. Reméljük, ennek jegyében sikerül megállapodnunk az Európai Kerékpárosszövetséggel és reméljük, hogy e téren magyar tagszervezetük, a Magyar Kerékpárosklub támogatására is számíthatunk. Budapest továbbra is nyitott a megállapodásra, de ésszerűtlen kockázatot nem tud vállalni, hisz bármennyire is nemes a cél, közpénzről van szó.

Budapest, 2011. február 5.

Budapest Főváros Önkormányzata

Budapesti Közlekedési Központ

A bejegyzés kategóriája: Közlemények
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.