Közlemények

Fontos, pozitív változásokat szavazott meg a Fővárosi Közgyűlés a BKV jegyrendszerében

Budapest 24 órás jegy
Fontos pozitív változások a jegyrendszerbenFontos pozitív változások a jegyrendszerben
 

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) javaslatára, György István főpolgármester-helyettes előterjesztésére a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén fontos és pozitív változásokat szavazott meg a BKV jegyrendszerére vonatkozóan: 2011. január 1-jétől a jegy- és bérletárak szinten tartása mellett bővül az egyes budapesti jegyfajtákkal elérhető szolgáltatások köre. A rendelet értelmében az utasok 2011-től a Budapest-bérleten túl a BKV 24 órás jegyét, a 72 órás jegyet és a hetijegyet is használhatják az elővárosi vonatokon és a Volánbusz járatain Budapest határain belül. A szolgáltatások bővülése mellett 15 év után 2011 az első olyan esztendő, amikor nem emelkednek és a jegy- és bérletárak a budapesti közlekedésben.

A Budapesti Közlekedési Központ 2010. novemberében, megalakulása után azonnal felmérte a Budapest-bérlet jogi és szabályozási hátterét. A BKK azt tapasztalta, hogy a korábbi városvezetés nem gondoskodott a 2011. január 1-je utáni szerződéses háttér biztosításáról: emiatt veszélybe került a Budapest-bérlet sorsa, kérdésessé vált, hogy januártól megmaradhat-e ez a bérlettípus. Az elmúlt hetekben a BKK több alkalommal is egyeztetett a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal: a tárgyalások eredményeképpen tud a Budapest-bérlet megmaradni, jogi háttere rendeződhetett, sőt sikerült a kedvezményt kiterjeszteni más jegytípusokra is.

A két évvel ezelőtt bevezetett Budapest-bérlettel az utasok a főváros közigazgatási területén a BKV járatain kívül az elővárosi vasúti és a helyközi autóbusz-hálózat megjelölt járatain is utazhatnak. A bérlettípus sikere, a kereslet élénkítése és az utazási lehetőségek bővítése miatt a főváros vezetése és a Budapesti Közlekedési Központ indokoltnak tartotta, hogy a BKV 24 órás jegyének, három napos jegyének és hetijegyének használatát is kiterjesszék a sikeres mintára. A változások nyomán január elsejétől a Budapesti Turisztikai Hivatal által kibocsátott 48 órás és 72 órás Budapest-kártyák érvényessége is kiterjed a helyközi járatok határon belüli szakaszaira. Ez azt jelenti, hogy a turisták által kedvelt jegytípusokkal például a Nyugati pályaudvar és a Ferihegy 1 vasúti megálló között is lehet majd utazni vonattal, ahogy az ilyen jegyeket megváltó budapesti utasoknak is számos új utazási lehetőség nyílik meg a városon belüli vasúti és Volánbusz-kapcsolatok segítségével.

A jegyekkel igénybe vehető szolgáltatások körének bővülése mellett 15 év óta 2011 az első olyan esztendő, amikor nem emelkednek a jegy- és a bérletárak a budapesti közlekedésben. Az így létrejövő Budapest 24 órás jegy, Budapest 72 órás jegy és a Budapest-hetijegy ára a jelenlegi szinten marad. A 24 órás jeggyel tehát kevesebb, mint 5 jegy áráért, 1550 forintért nem csak a BKV járatai, hanem a városhatáron belül az elővárosi vonatok és a Volán-járatok is igénybe vehetők 24 órán át korlátlan alkalommal.

A Fővárosi Közgyűlés által elfogadott rendeletmódosítás mindemellett tartalmazza azt is, hogy a jövőben a Közterület-felügyelet, a Tűzoltóság és a Rendőrség szolgálatban lévő, egyenruhát viselő hivatalos tagja a BKV járatain hatósági szolgálati igazolvánnyal díjmentesen utazhat. A változtatás azért vált szükségessé, mert az Országgyűlés a belügyminiszter javaslatára, a Főváros és a BKK felvetése nyomán módosította a közterület-felügyeletről szóló törvényt, lehetővé téve, hogy a közterület-felügyelők a tömegközlekedési járműveken is intézkedhessenek a jövőben a jegyellenőrök munkáját segítve, az utazási feltételek betartatása (rongálások megakadályozása, utazási jogosultság ellenőrzése, stb.) érdekében.

Budapest, 2010. december 15.

Budapesti Közlekedési Központ

A bejegyzés kategóriája: Közlemények
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.