A Budapesti Közlekedési Központ 2014 tavaszától Budapest Főváros Önkormányzata támogatásával új technológián alapuló, megújult külsejű jegyeket, bérleteket vezetett be, melyeket ma már 359 új jegy- és bérletkiadó automatából, az ügyfélközpontokban és a jegypénztárakban lehet megvásárolni. A készülékeket olyan megállókba helyezték ki, ahol eddig még nem volt lehetőség jegyeket és bérleteket vásárolni, illetve azokon a helyszíneken, ahol szükséges volt a kapacitás további bővítése.

Mit nyernek a budapestiek az új rendszerrel?

3,5-szer több bérletvásárlási pont
7-szer több bankkártyás fizetési lehetőség
A BKK legtöbb jegy- és bérlettípusa megvásárolható az automatákból
Kevesebb sorban állás
24 órás bérletvásárlási lehetőség
Gyorsabb számlaadás az automatáknál

Mi változott?

Új formátumú jegyek és bérletek: vásárláskor a jegyeket és a bérleteket minden alkalommal helyben – az automatákból, az ügyfélközpontokban vagy a pénztárakban – speciális papírra nyomtatjuk, ezért az eddig különböző szelvényeket felváltják az egységes kinézetű jegyek és bérletek.

Igazolványszám megadása: az új automatáknál és a pénztáraknál bérletvásárláskor kötelező az igazolványszámot megadni, amelyet a szelvényen feltüntetünk.

Ügyfélkártya: alkalmazása meggyorsítja és megkönnyíti a bérletvásárlást.

A bérletvásárláskor megadott személyes adatokat nem tároljuk, nem használjuk fel egyéb célra, és nem adjuk át harmadik félnek.

Mi nem változott?

A megvásárolható jegy- és bérlettípusok, valamint az áruk is változatlan maradt. A jegyeket az eddig megszokott módon kell érvényesíteni az utazás megkezdésekor.

Mi lesz a régi, már megvásárolt jegyekkel?

Az előre nyomtatott jegyeket az érvényességi idejükön belül lehet használni – a vonaljegy típusú jegyek felhasználhatóságának részletes szabályait az Üzletszabályzat tartalmazza. Az új rendszer teljes bevezetéséig viszonteladóinknál a készlet erejéig továbbra is kaphatók egyes régi formátumú jegyek.

Mi a BKK ügyfélkártya, és mire használható?

A bérlet megvásárlásához szükséges okmány vagy bérletigazolvány számának feltüntetésére alkalmas kártya.

A bérlet csak azzal az igazolvánnyal együtt érvényes, amelyiknek a számát vásárláskor feltüntettük.

A bérletvásárláshoz használható igazolványok fajtái (a részletes szabályokat az Üzletszabályzat és a Díjszabás tartalmazza):

Teljes árú bérlethez:

BKK bérletigazolvány
VOLÁNBUSZ-BKSZ bérletigazolvány (csak Budapest-bérlethez!)
Személyazonosító igazolvány
Kártya formátumú jogosítvány
Útlevél

Közoktatási tanulóbérlethez:

Magyar diákigazolvány

Felsőoktatási tanuló bérlethez:

Diákigazolvány
Útlevél vagy személyazonosító igazolvány (14 éven aluli gyermek, illetve 16 éven aluli EGT- vagy svájci állampolgároknál)

Nyugdíjasbérlethez:

BKK nyugdíjas bérletigazolvány

Kisgyerekes bérlethez:

BKK kisgyerekes bérletigazolvány

Egyéb speciális esetekben:

Egyéb kedvezményre jogosító okmány

A saját bérletén kívül másokét (pl. a családtagokét) is megvásárolhatja vele, mert a kártyán akár négy igazolványszámot is feltüntethet.

Kérjük, hogy a gyorsabb kiszolgálás érdekében a kitöltött BKK ügyfélkártyát mutassa be az ügyfélközpontban vagy a pénztárban. A BKK ügyfélkártya használata nem feltétele a vásárlásnak.

Letölthető BKK ügyfélkártya

Milyenek a jegy- és bérletkiadó automaták?

A BKK-automaták a jegyen kívül bérlet kiadására és számla kiállítására is alkalmasak. Többnyelvű menürendszerrel és érintőképernyővel rendelkeznek. Az érintőképernyős felületen keresztül rendkívül egyszerű a használatuk. Az új automatákat riasztóval és kamerás védelemmel szereltük fel, és távoli segítségnyújtásra is alkalmasak. Részletesebb információért, kérjük, kattintson az oldal alján található „Megnézem a bemutatót” vagy a „Kipróbálom az automatát” gombokra.

Milyen jegyeket és bérleteket árulnak az új automaták?

A készülékekből a BKK legtöbb jegy- és bérlettípusa megvásárolható.

Hogyan lehet fizetni?

Fizetni érmével, bankjeggyel vagy hagyományos, illetve érintésmentes technológián alapuló bankkártyával lehet. Az automaták nemcsak érmét, hanem bankjegyet is visszaadnak. Az adott vásárlási tranzakciónál használható bankjegyeket és érméket a gép a képernyőjén kijelzi.

Jegykiadó automaták visszaadásra vonatkozó szabályai:

  • 10 000 Ft-os címlettel a következő esetben lehetséges fizetni: amennyiben a megvásárolni kívánt díjtermék(ek) összértéke 5 005 Ft vagy magasabb összegű;
  • 20 000 Ft-os címlettel a következő esetben lehetséges fizetni: amennyiben a megvásárolni kívánt díjtermék(ek) összértéke 15 005 Ft vagy magasabb összegű;
  • az automaták egy vásárlási folyamat során legfeljebb 35 darab érmét és 15 darab bankjegyet tudnak elfogadni.

Az automaták visszaadási- és a fizetési módjainak különleges szabályairól a honlapunkon található Üzletszabályzatunkban bővebben olvashat!

Hol találhatók az új automaták?

A készülékeket Budapesten és az agglomeráció több pontján folyamatosan állítjuk üzembe. Megtalálhatók a legforgalmasabb csomópontokban, minden metróállomáson, illetve a hévállomásokon – Szentendrétől Ráckevéig – szinte mindenhol. A pontos helyszíneket a térképes „Értékesítési pont kereső” segítségével egyszerűen megtalálhatja.

A készülék nyugtát is ad?

Az automatákból nyomtatott jegyek és bérletek önmagukban nyugtának minősülnek.

A számlaigénylés menete

Ha számlát igényelne, a vásárlást megelőzően regisztrálnia kell az oldal alján található „Számla igénylése” gombra kattintva. A regisztrációkor minden olyan információt meg kell adnia, amely a számla kiállításához elengedhetetlen. Ezt követően egy visszaigazoló e-mailt kap, benne egy QR-kóddal. Kérjük, ezt nyomtassa és vágja ki, vigye magával, majd vásárláskor az automatával – fizetés előtt, a számlás fizetési opciót kiválasztva – olvastassa be a kódot. A készülék ezt követően kinyomtatja a megvásárolt jegy(ek)ről és bérlet(ek)ről a számlát.

Hol találok részletesebb információt?

Kattintson az oldal alján található színes gombokra:

megtekintheti az új automatákat bemutató filmünket,
kipróbálhatja virtuálisan is az új automatát,
regisztrálhat számlaigényléshez,
interaktív térképen megnézheti, hol találja ügyfélközpontjainkat, az új BKK-automatákat és pénztárainkat!